Yerel Reklamcılık Nasıl Yapılır? (Kapsamlı Google My Business Rehberi)

İçindekiler

Dijital mecralarda yapılabilecek yerel reklamcılık veya diğer tabiriyle lokal reklamcılık hakkındaki yazımıza hoş geldiniz.

Potansiyel müşteri arayan, bir mağazası, dükkanı, ofisi bulunan işletme sahiplerinin kullandığı, lokasyon bazlı verilen reklamlara “yerel reklamlar” denir. Yerel reklamları kullanan firmalar işletmenin bulunduğu konumun yakınındaki potansiyel müşterilerine kendilerini öne çıkarmak veya bilinirlik arttırarak potansiyel müşteri arayan işletmelerdir. 

Örneğin; Bir restoran sahibi olduğunuzu düşünelim 4.Levent içerisine hizmet veriyorsunuz. 4.Levent içerisinde verdiğiniz hizmeti bilen kişilerin ya sizin broşürlerinizi görmüş olması ya da tabelanızı görmesi gerekiyor. Peki siz sahibi olduğunuz restoranı 4.Levent içerisinde bulunan kişilere nasıl gösterebilirsiniz? Nasıl sizi kolayca bulmalarını sağlayabilirsiniz? Şimdi yazımızın ana konusuna geçelim.

1- İnternette Nasıl Görünür Olurum?

Broşürlerinizi dağıttınız, tabelanızı astınız, lakin kimse gelmiyor. Burada bir problem var. Hemen Google’a soruyoruz “İnternette İşletmemi Nasıl Görünür Hale Getiririm?” cevap basit “Dijital çağdayız, işletmen ne kadar yerel olsa da seni bulmak isteyen potansiyel müşterilerin internette arama yapıyor sende bu alanda boy göstermelisin!” Hemen diğer soruya geçiyoruz “İnternette işletmemi nasıl gösterebilirim?

2- İşletmeni Kanıtla – Google My Business

Google My Business
sayesinde işletmeni Google tarafına entegre edersin. Ücretsiz bir şekilde hesap açıp hizmetlerini, çalışma saatini, web siteni, Google haritalar da dükkanının, ofisinin veya mağazanın konumunu buraya eklersin. İnsanlar seni artık daha kolay bir şekilde bulabilirler. İnternet ortamına ilk girişi sağladın ve işletmeni Google’a gösterdin.


3-Google My Business’a Nasıl Kayıt Olunur?

3.1-https://www.google.com/intl/tr_tr/business/ linkine gidiyoruz.

3.2-Sağ üste bulunan “Şimdi Yönet” butonuna tıklıyoruz.

3.3-Ardından işletmemizin adını yazıyoruz ve İşletmenizi Google’a ekleyin yazısına tıklıyoruz.

3.4-Artık adım adım Google My Business’a kayıt başladı. İşletme adımı yazıyorum ve işletmemin kategorisini belirliyorum.


3.5-Ardından Google işletmenin telefonunun ve konumunun, Google haritalar ve aramalarda gösterilmesini isteyip istemediğimizi soruyor. Biz daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmak için bu soruya evet diyoruz.

3.6-Ardından adresimizi yazıyoruz.

3.7- Ardından tam konumumuzu haritadan pinliyoruz.

3.8-Diğer aşamızda “Ev ve ofis ziyareti veya teslimat hizmeti sunuyor musunuz?” sorusunun cevabını istiyor Google. Sizin firmanız bir yere paket servis veya hizmetiniz sadece belli bir alana özel mi diye soruyor. Biz bu soruya evet diyoruz. Eğer sizin şirketinizin böyle bir özelliği yoksa hayır diyebilirsiniz. 


3.9-Şimdi de hizmet verdiğimiz bölgeleri seçiyoruz.

3.10-İlgili kişinin telefonunu ve web siteniz varsa web sitenizin URL adresini ekleyebilirsiniz. Web siteniz yoksa “Web sitem yok” kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

3.11-Google tarafından öneri ve güncellemelerle alakalı mail almak istiyorsanız burada evete tıklayabilirsiniz. Bizim önerimiz evete tıklamanız.

3.12-Sonrasında telefon numaramızın doğrulamasını yapıyoruz.

3.13- Profilimizi özelleştirme kısmında çalışma saatlerimizi yazıyoruz.

3.14-Müşterilerin sizinle mesajlaşmasını kabul edebilir ve müşteriler sizle anlık görüşebilir.

3.15- Bizler bir restoran örneği üzerinden gittiğimiz için Google bizlere restoranla alakalı birkaç soru soruyor. Sizlerin işletme kategorisi farklı olabileceği için burada çıkan sorular farklılık gösterebilir.

3.16-İşletmemizle alakalı açıklamamızı eklememiz çok önemli çünkü insanlar işletme ile ilgili detaylı bilgi almak isteyecektir.

3.17- Biz restoran seçtiğimiz için bizden menümüzün fotoğrafını istiyor. Bu diğer kategorilerde değişiklik gösterebilir.

3.18-Ardından aynı şekilde yemeklerimizin fotoğraflarını istiyor. Bu sizde de farklılık gösterebilir.

3.19-Ve en sonunda bizlerden doğrulama yapmamızı istiyor. Doğrulama konusuna altta değineceğiz. Devam diyoruz.


4-Şimdi İnternetteyim! Peki Ya Sonra? 

İnsanlar artık sizin varlığınızı ve 4.Levent’te hizmet veren bir restoran olduğunuzu biliyorlar. Sizi görüyorlar, bazen arıyorlar ve rezervasyon yapıyorlar. Bu aramaların ve rezervasyonların daha sık gerçekleşmesini istiyoruz. Peki bunu nasıl yaparız? Tabi ki Yerel reklamlar ile.

5-Yerel Dijital Reklamcılık Nasıl Yapılır?

  1. Google My Business 
  2. Google ADS Uzantılar
  3. Facebook Business

Gooogle My Business (GMB) ile Yerel Reklamcılık Nasıl Yapılır?

Google My Business’ı doğru ve etkin kullandığınızdan emin olun. Bir restoran sahibi olarak sizler şunları yapabilirsiniz:
-Google My Business hesabınıza işletmenizle alakalı bir açıklamasını yazın.
-İşletmenizin birçok açıdan görsellerini yükleyin.
-Müşterilerilerinizden sürekli geri dönüş isteyerek 5 yıldızı toplayın.
-Yorumlara her zaman geri dönüş yapın.

Peki etrafınızdaki çoğu restoran hala sizden daha fazla müşteri çekebiliyorsa bunun tek açıklaması olabilir: Dijital Reklamlar. Sizlerde Google My Business’ta kolayca reklam verebilirsiniz. Google My Business Hesabımızın İşletmemiz kısmına geliyoruz. Sol alt tarafta “reklam ver” butonuna tıklıyorum.


Kampanyamı oluşturmaya başlıyorum. Bu reklam sayesinde:

  • Kolayca reklam verdim
  • Alanı ben belirledim. 
  • Daha fazla görüntülenme ve aramaya sahip oldum
  • Beni lokasyon olarak bulmak isteyenler için Google Map’te öne çıktım.

Google Ads ile Yerel Reklamcılık Nasıl Yapılır?

Google Ads lokasyon bazlı reklam vermek istiyorsanız, kampanyalar kısmında lokasyonunuzu kendiniz pinleyebilirsiniz. Bir ilçe veya bir il seçebilir buradaki insanlara kendi reklamlarınızı gösterebilirsiniz. Burada unutmamanız gereken şeylerde en önemlileri telefon uzantısı ekleme, çünkü insanlar sizinle bu şekilde iletişime geçecek, ve lokasyon uzantısı ekleme. Bu iki uzantıyla beraber size yakın olan müşterilerin önüne daha fazla çıkacak, telefon uzantsı sayesinde de insanlar sizinle direkt iletişime geçmiş olacaktır.

Facebook Business ile Yerel Reklamcılık Nasıl Yapılır?

Bir diğer reklam verebileceğiniz platform Facebook Business’tır. Bu platformandan sadece Facebook reklamları değil, Instagram, Facebook Messenger uygulamalarına da reklam verebilirsiniz. Sosyal medyada kitlenizi iyi seçip bulunduğunuz lokasyonun çevresinde bulunan kullanıcılara aynı Google Ads’deki gibi pinleme yaparak reklam gösterimi yapabilirsiniz. Reklam için ayrıca görsele ihtiyacınız olacak reklam görsel boyutlarını buraya bırakıyorum.

Facebook Business Reklam Boyutları:

  • 1080×1080
  • 1920×1080
  • 1200×628

6-Hangi İşletmeler Yerel Reklam Kullanmalıdır?

İşletmelerin yerel reklam vermeleri onlar için ne kadar önemli olduğundan bahsettik. Peki Hangi işletmeler yerel reklam kullanmalıdır. Hadi beraber bakalım:

  • Restoranlar – Kafeler
  • Teknik Servisler
  • Güzellik Merkezleri / Kuaförler
  • Oteller / Moteller / Hoteller
  • Market – Aktar – Manav
  • Özel Okullar – Dil Kursları
  • Danışmanlık Şirketleri
  • Emlakçılar
  • Fotoğrafçılar
  • Çiçekçiler
  • Bilinirliğini artırmak ve yeni müşteri kazanmak isteyen tüm işletmelerin dijital reklamlara ihtiyacı vardır.

Sonuç:

İşletmeyi ilk önce dijital dünya ile tanıştırdık. Bu dünyada daha iyi var olması için önerilerde bulunduk. Ardından bu dünyada rekabetin olduğunu ve reklamlarla daha iyi bir müşteri portföyüne ulaşabileceğini, bunun yolu ise yerel reklamlardan geçtiğini söyledik. Google My Business’tan reklam veren işletme sahibimiz bununla yeterli görmeyip destek istedi. Bölgenize özel profesyonel reklam vermek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Yerel Reklamcılık Nasıl Yapılır? (Kapsamlı Google My Business Rehberi)
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak Veri Koruma Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Devamını Görüntüle