Site Haritası Nedir? Nerelerde Kullanılır?

İçindekiler

Site haritası, arama motorlarının dizine eklemesini istediğiniz tüm sayfaları, resimleri ve videoları içeren bir XML dosyasıdır. Site haritaları, Google, Yandex ve Bing gibi arama motorlarının siteyi çok daha hızlı taramasına yardımcı olur. Bu, site haritasını değerli bir SEO aracı yapar.

XML site haritasının yanı sıra ziyaretçileriniz için bir HTML site haritası da oluşturabilirsiniz. SEO için, o zaman XML site haritası daha alakalıdır ve bu makalede XML site haritasına odaklanıyoruz.

Site haritasının SEO’ya Yararı Nedir?

Arama motorlarının nasıl çalıştığına dair kısa bir açıklama ile başlayalım. Google, Yandex, Bing ve diğer arama motorları, sitenizin mümkün olduğu kadar çok sayfasını taramak ve dizine eklemek ve bunu mümkün olduğunca verimli bir şekilde yapmak ister. Normalde bunu, sitenizdeki tüm bağlantıları takip ederek ve diğer sayfalardan sizinkine giden bağlantıları takip ederek yaparlar. Anlayacağınız gibi, bu karmaşık ve zaman alıcı bir süreç olabilir. Ayrıca bağlantı kurulacak her sayfaya ihtiyaç duyar.

Bir site haritası bu süreci hızlandırmaya yardımcı olur. Arama motorlarına dizine eklenmesini istediğiniz tüm sayfaların bir listesini verirsiniz. Bu, taramayı çok daha verimli hale getirir. Site haritasına sahip bir web sitesi, site haritası olmayan sitelere kıyasla genellikle çok daha hızlı ve çok daha verimli bir şekilde taranır. Bu nedenle, her zaman web sitenizin üzerinde bir site haritası olduğundan emin olun.

Site Haritası Nasıl Görünmeli ?

Site haritası, ilgili tüm URL’leri içeren bir XML dosyasıdır. Şöyle görünebilir:

<urlset xmlns:xsi=”http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance” xmlns=”http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9″ xsi:schemalocation=”http:/ /www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9 http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9/sitemap.xsd”>
<url>
<loc>https://clickandcount.com/< /loc>
<lastmod>2022-05-15</lastmod>
</url>
<url>
<loc>https://clickandcount.com/hizmetlerimiz</loc>
<lastmod>2022-03-18</ lastmod>
</url>

<url>
<loc>https://clickandcount.com/blog</loc>
<lastmod>2022-02-17</lastmod>
</url>
</urlset>

Site haritası, ilgili her sayfa için bir <url> öğesi içerir. İçinde aşağıdaki etiketler bulunur:

  • loc : sayfanın benzersiz URL’si. https:// ve alan adınız dahil olmak üzere sayfanın mutlak standart URL’sini kullanın. URL yeniden yönlendirilmemelidir.
  • lastmod : Sayfanın en son değiştirildiği tarih. Bu, Google’ın hangi sayfanın tekrar taranması gerektiğini belirlemesine yardımcı olur. Bu isteğe bağlı bir etikettir ve Google, bu tarihte çok fazla değer vermediğini söyledi.

Bu ikisinin yanı sıra,  changefreq  (sayfanın ne sıklıkta güncellendiği) ve  öncelik (sayfanın diğer sayfalara göre ne kadar önemli olduğu) da ekleyebilirsiniz. Google bunları kullanmaz, bu yüzden onları görmezden gelebilirsiniz.

Site Hartası Nereye Yerleştirilmeli?
Site haritasını web sitenizin kök dizinine, yani www.domain.com/sitemap.xml’ye yerleştirin. Diğer dosya adları da çalışır. Örneğin, Yoast sitemap_index.xml kullanır . Bir sonraki adım, arama motoru tarayıcılarına site haritanızı nerede bulacaklarını söylemektir. Bunu robots.txt dosyasında yaparsınız. Bu dosya aynı zamanda sitenizin kök dizininde, yani www.domain.com/robots.txt adresinde bulunur. Diğer tarama talimatlarının yanında, site haritanızın konumunu şu şekilde belirtebilirsiniz:

Site Haritası: https://www.domain.com/sitemap.xml

Artık arama motoru site haritanızı nerede bulacağını biliyor

Site Haritası Google Arama Konsoluna Nasıl Gönderilir?

Sitenizi henüz Google Search Console’a göndermediyseniz, önce  https://search.google.com/search-console adresine gidin . Burada sitenizi ekleyebilir ve sahipliğini talep edebilirsiniz. Bunu Google Etiket Yöneticisi, bir meta etiket, sitenizdeki bir dosya veya bir DNS kaydı aracılığıyla yapabilirsiniz.

Sahip olarak onaylandıktan sonra mülke erişebilirsiniz. Pek çok özellik var, ancak şimdi site haritalarına odaklanıyoruz. Site Haritaları menü öğesine gidin ve site haritanızın URL’sini ekleyin, URL’yi girin ve Gönder’i tıklayın. Ardından, Gönderilen site haritaları listesinde site haritasını göreceksiniz.

Bir site haritasının taranıp taranmadığı nasıl kontrol edilir?

Google’ın site haritanızı işlemesi için normalde birkaç saate ihtiyacı vardır. Bu yapıldığında ve her şey yolunda gittiğinde, durumun Başarılı olarak değiştiğini göreceksiniz. Google, site haritanızı tararken bir sorunla karşılaştıysa, sorunu burada görürsünüz.

Kapsam Raporunu görüntülemek için küçük grafik simgesini tıklayın . Bu rapor, hangi sayfaların dizine eklendiğini ve hangilerinin alınmadığını gösterir. Değilse, neden henüz dizine eklenmediğini de size gösterecektir. Bunun nedeni, sayfanın bir noindex etiketine sahip olması, yeniden yönlendirilmiş olması veya başka bir nedenle olabilir.

Her şey yolunda giderse, rapor şöyle görünecek:

Hariç tutulan tüm sayfalar için sorunun ne olduğunu görmek için ayrıntılara tıklayabilirsiniz. Bazı olası nedenler şunlardır:

  • Tarandı, şu anda dizine eklenmemiş: Google sayfayı gördü ancak henüz dizine eklemedi. Hâlâ dizine eklenmeyi bekleyen yeni içerik için bunu sık sık görürsünüz .
  • Yinelenen, gönderilen URL standart olarak seçilmedi : sayfa, bunun yerine dizine eklenen farklı bir standart URL’ye sahip

Sayfa yeniden yönlendirildi:  site haritasındaki URL yeniden yönlendirilir. Bunun yerine site haritanızda yönlendirme yaptığı URL’yi kullanmanız önerilir.

Site haritamda hangi URL’ler bulunmalıdır?

Arama motorlarının dizine eklemesini istediğiniz tüm sayfalar site haritanızda olmalıdır.

Her zaman  her sayfanın standart URL’sini kullanın. Farklı seçeneklere sahip bir kategori sayfanız olduğunu hayal edin. Bu, aşağıdaki URL’lerle sonuçlanabilir:

  • www.example.com/products
  • www.example.com/products?sort=fiyat
  • www.example.com/products?sort=name

Yalnızca standart URL’yi ekleyin: www.example.com/products.

noindex olarak ayarlanmış sayfaları veya robots.txt dosyasındaki talimatlar nedeniyle taranamayan sayfaları dahil etmeyin. Dizine alınmasını istemediğiniz sayfalar site haritasında olmamalıdır.

WordPress SEO eklentileri ve Ticimax gibi e-ticaret yazılımlarında sıkça gördüğümüz .gz formatı site haritaları arama motorları tarafından destekleniyor mu?

Site haritaları(sitemap) arama motorlarının internet sitesindeki sayfaları dolaşması, arama motorlarında listelemek istediğiniz tüm sayfaların bulunduğu yerdir. Site haritasını tarama bütçenizi optimize etmek ve sayfaları sıkça taratmak için çokça strateji bulunuyor bunlardan bir tanesi de .gz formatının kullanımı. Standartta site haritaları(sitemap) sitemap.xml şeklinde bir bağlantıya sahip olurken başlıkta belirttiğimiz durumda sitemap.xml.gz gibi bir bağlantıya sahip oluyor. Peki Site haritasında .gz formatı destekleniyor mu?

Evet, site haritalarında .gz formatları destekleniyor. GZ formatları sıkıştırılmış anlamında geliyor, cpanel gibi kontrol panellerinde ayarları kurcalarken belki karşınıza “gzip” ayarı çıkmıştır, gzip tam olarak bu! Sıkıştırılmış dosya olan .gz daha küçük ve daha hızlı bir dosya türüdür ve çoğu arama motoru gzip formatlı site haritalarını okuyabilir.

Sitemap.xml.gz formatlı dosyaları 7-zip veya winrar gibi programlarla açabilir, içeriğini tek tek okuyabilirsiniz. Tabii sayfa kaynağını görüntüle derseniz buna gerek kalmaz, mevcut sayfanın kaynak kodlarını okuyabilirsiniz.

Site haritasında .gz formatı neden kullanılır?

Site haritasında .gz formatının kullanılmasının sebebi tamamen sıkıştırmaktan ibaret. gz site haritası php ayarlarında da karşınıza çıkmış olabilir, gz yani diğer adıyla gzip bir sıkıştırma biçimidir. Büyük site haritalarında daha düşük boyutlu bir sayfaya sahip olmak istiyorsanız .gz site haritası formatı kullanmalısınız.

Site Haritası Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak Veri Koruma Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Devamını Görüntüle