Gelişen dijital dünyada, pek çok yeni terim ve uygulama hayatımıza dahil olmuşlardır. “Return On Investment” in kısaltılması olan ROI, dilimizde yatırım getirisi olarak da bilinmektedir. Kar amaçlı çalışan tüm işletmelerin, yaptıkları yatırımların verimliliği oldukça önemlidir. ROI nedir sorusunun cevabı ise oldukça kolaydır. Yatırım geri dönüşü olarak da anılan bu sistem, çeşitli grafik ve veriler ışığında kullanıcılara yatırımlarının, onlara ne kazandırdığını gösterir. Her işletme, elde ettiği karı ve ve dolayısı ile verimliliğini ROI ile tespit edebilmektedir. Oldukça işlevsel bir performans ölçümü aracı olmasının yanı sıra e-ticaret alanında da en sık kullanılan ölçütlerden biri olma özelliğini taşıyor.
E-Ticarette ROI
Kendi işini kurmak ve gelişen dünyada yerini almak isteyen pek çok girişimci, e- ticaret alanında boy göstermeye başladı. Büyük bir rekabetin yaşandığı e -ticaret sektöründe, atacağınız her adımı hesaba katarak işe koyulmalısınız. İster kendi e-ticaret sitenizi kurun, isterseniz de hazır pazar yerlerinden biri ya da birkaçına dahil olun. Şartları yerine getirmeden önce tüm olası masrafları ve ürün maliyetini büyük bir özen ile hesaplamak, sizin için avantajlı olacaktır. Ürün maliyetinin üzerine eklenecek olan her bir harcama kalemi, yatırım masrafı anlamına gelecektir. Tüm bu harcamaları düşünerek, satış fiyatını belirlemek ve rakip analizi yapmak ise oldukça önemli hususların başında gelirler. E-ticaret yapan her satıcının ürün maliyeti dışında ekstra giderleri olacaktır. Bu giderlerin başında şunlar gelir:
- Reklam ve tanıtım harcamaları
- Pazarlama yatırımı
- Kampanyalara ayrılan harcamalar
- Nakliye masrafı
- Depolama masrafı
- Dijital Pazarlama Ajansı ile çalışma maliyetleri
E- ticaret alanında hizmet vermeye başlayan her satıcının, kazancını ve verimliliğini ölçmek için çeşitli analizlere ihtiyacı vardır. ROI, bu noktada satıcılara yatırım masrafları sonrası kalan karlarını bulmada büyük kolaylık sağlar.
ROI’nın kullanım süreçleri şunlardır:
- E-ticaret yapmaya karar verildiğinde, iş öncesi karlılık oranlarını analiz edip, hesaplama
- E- ticarete başladıktan sonraki süreçte elde edilen karlılık
Her ticari girişim, yüksek kar getirisi elde edilmek için hayata geçirilir. Dolayısı ile iş kolunuzun verimliliğini ROI hesaplama ile kısa sürede bulabilirsiniz. E- ticarete başlamadan önce yapacağınız bu analizler, size ticari hayatınızın gelecek günlerini yansıtacaktır.
ROI, pek çok bakımdan kullanıcılarına kazanç alanında avantajlı olma şansı sunar. Yatırımlarınızı doğru yönetmek ve kar sağlayan ürün gruplarına yöneltmek için elde ettiğiniz değerler büyük önem taşır. Verimli dönemleri takip etme ve reklam hizmetleri için de doğru alternatifleri seçmenizi kolaylaştırır. Müşteri profilinizi tanımak ve daha karlı bir iş planı kurmanızı sağlayacak olan ROI, kazanç yollarını keşfetmenize sebep olacaktır. Zarar etmeden, verimli ve etkin bir satış için en doğru hamleleri yapmanıza imkan tanıyan ROI, ticaret hayatınızda yol gösterici bir rol oynayabilir.
ROI Hesaplama
ROI ne demek sorusunun cevabından sonra en çok merak edilen bir diğer nokta da ROI hesaplaması yapmaktır. İşiniz için ayırdığınız; ürün maliyeti, reklam giderleri, işletme masrafları ve pek çok ekstra gider ROI hesaplaması içine dahil edilmesi gereken harcama kalemleridir. Gerek işe başlamadan, gerekse işe başladıktan sonra farklı zaman aralıklarında ROI hesaplaması yapmak size kolaylık sağlayacaktır. Maliyetiniz ve gelirleriniz arasındaki oranı, en net şekilde görmenize olanak sunan bu işlem ile aylık ya da yıllık bazda performans sonucu alabilirsiniz. Yalnızca aylık veya yıllık dönemde değil, istediğiniz her zaman dilimi içinde size başarılı oranlar sunacak olan ROI hesaplama, hangi dönemde ne kadar verimli olduğunuzu görmenizi kolaylaştıracaktır. Hangi ürün grubundan, hangi zamanlarda ne kadar kar elde ettiğinizi bilmek ise yatırımlarınızı yönetirken sizi öne çıkarır.
E-ticaret sektöründe sunduğunuz cazip kampanyaların size karlılık olarak dönüşleri ve verimli satış dönemleri ROI hesaplama sonucunda ortaya çıkar. En önemli harcama kalemlerinden olan reklam giderlerinin de karlılığa olan katkısı bu şekilde ölçülebilir. Yaptığınız reklamların size ne kadar müşteri kazandırdığı ve satışlara hangi dönemler daha çok etki ettiği dönemsel bazda yapılacak olan ROI hesaplama ile bulunacaktır. Hesaplama yapılırken, tüm masraflar yatırım masrafına dahil edilmelidir.
ROI hesaplama şu sekilde yapılmaktadır:
- Elde edilen toplam gelir – yatırım masrafı/ yatırım masrafı x100
Yaptığınız hesaplama sonucunda elde edeceğiniz değer, size karlılık konusunda önemli ip uçları verecektir.