E-Ticaret Sitelerinin Dijitale Giriş Süreci

İçindekiler

E-Ticaret Nedir?

Bugün satış odaklı bir işletmenin bulunduğu konumdan çok daha fazlasına ulaşması, daha büyük bir kesime hitap etmesi ve markasını duyurması e-ticaret sitesi kurulumu ile mümkündür. Sıfırdan bir e-ticaret şirketi kurulumu için ya da var olan bir markanın e-ticarete adım atması için de doğru bir strateji önem taşımaktadır. Hali hazırda bir markanız yoksa kuracağınız markanın online dünyadaki varlığı için ilk adım ürün skalasına karar vermektir. Dönemin şartları da göz önünde tutularak değişen trendlere yönelik, ihtiyaçları karşılayacak dolu bir ürün çeşitliliği oluşturulmalıdır.

Yeni bir marka oluşturuluyorsa marka ismine karar verilmeli ve buna uygun bir alan adı (domain) alınmalıdır. Net ve etkileyici bir alan adı alıp marka tescilini de yapmanız gerekmektedir. İsmini oluşturulan markanın hedef kitlesinin davranışlarına uygun kullanıcı dostu ekran tasarımı olan bir web sitesi kurulmalıdır. Sitenin güncel teknolojiye uygun bir alt yapısı olmalı ve dijital ölçümleme araçlarının (facebook pixel, analytics gibi) kurulumu da yapılmalıdır. Alt yapı kurulumları, kullanıcı dostu ekran yapısı ve tasarım anlamında etkileyici bir site yapısı oluşturmak için gerekli görülürse danışmanlık hizmeti alınmalıdır. Ana sayfasından, ödeme sayfasına, iletişim sayfasına kadar her sayfanın içerik, tasarım anlamında yeterli olması gerekir.

Ürün gamı belirlenmiş ve bu çerçevede hedef kitlesi bir markanın, piyasaya girmeden doğru plan hazırlaması için yapması gereken analizler ve araştırmalar vardır. Bunlardan ilki pazar araştırmasıdır. Pazar araştırması belirlenen hedef kitlesini davranışlarını anlamak için de kilit unsurlardan biridir. ‘Satmayı planladığınız ürüne yönelik piyasada bir açık var mı? Kitle ürünü satın almak ister mi? Bu ürün için beklentiler ne doğrultuda?’ gibi pek çok sorunun cevabını alıp pazarın yapısını daha iyi anlayabilirsiniz.

Rakip analizi de yine pazarı anlamak için gerekli yöntemlerden biridir. Rekabet edilecek firmaların geçmiş ve mevcut stratejileri neler? Güçlü/zayıf yönleri neler? Pazardaki payları neler? Sizinle benzer/farklı yönleri neler? Piyasa koşullarını iyi anlamak adına yapacağınız her analiz sizin pazarda doğru konumlanmanıza yardımcı olacaktır.

Var olan bir markayla e-ticaret dünyasına adım atmak daha kolay görünse de marka kimliğini sarsacak bir adım atmadan ilerlenmelidir. Markanın bilinirliğini arttırmak için e-ticaret sitesinin doğru kanallardan reklamı yapılmalıdır. Yeni kitlelere ulaşırken eldeki kitleyi kaybetmemek için de doğru bir yol haritası izlenmelidir.

E-ticaret sitesi kurmaktaki temel amacın daha fazla ürünü, daha fazla kişiye, en kısa sürede ulaştırmak olduğunu düşünürsek müşteri memnuniyeti bizim temel alacağımız noktaların başındadır. Müşteri ilişkileri, ürün ya da hizmet kalitesi ve tabi ki zamanı doğru kullanma sizi bir adım öne geçirecektir. Tedarik sıkıntısı çekmeyeceğiniz ürünleri müşteriye de kısa bir süre içinde ulaştırmalısınız. 7-24 açık bir mağaza olan web sitenizden alınan ürünü müşteriye zamanında ulaştıracak kargolama sistemi kurmalısınız.

Markanız pazar yerinde eski ya da yeni olsa da e-ticaret ayrı bir pazar yeri olarak düşünülmelidir. Bu nedenle hedef kitle belirleme, pazarlama ve reklam stratejileri, finans planları doğru yapılandırılmalıdır. Mevcut yapı değişen koşullara göre revize edilebilir olmalıdır. Sanal mağazacılıkta markanın ihtiyaçlarına yönelik maksimum fayda dijital pazarlama ve reklamcılık faaliyetlerinden geleceği de bilinerek hareket edilmelidir. Dijital pazarlama ajansı ile iletişime geçerek e-ticaret süreçlerinizi hızlandırabilirsiniz.

Dijitale Giriş

E-ticaret sitesi kurulmuş bir marka, sitesine doğru kitleyi çekmek ve satışa dönüştürmek için öncelikli olarak hedeflerini belirlemelidir. Siteye satın alma potansiyeli yüksek olan topluluğu çekmek, satın alma potansiyeli daha düşük ama daha geniş bir topluluğu çekmekten daha etkili olabilir. Bunun dışında müşteri profili ilgi alanı, yaş, cinsiyet, alışveriş sıklığı gibi de segmentlere ayrılabilir. Sizin hitap ettiğiniz segmentin özelliklerini anlamak için yapacağınız anketler ve testler size pek çok ipucu sunacaktır. Amaca yönelik hareket etmek için takip edilecek ve faydalanılacak dijital metrikler de farklılık gösterecektir.

Web sitesinin amacı ne olursa olsun her geçen gün değişim ve dönüşüme uğrayan dijital dünyaya uyum sağlamak için günceli takip etmek gerekmektedir. Doğru metriklerin takibi, raporlanması ve alınacak aksiyonlar elde edilecek sonuca doğrudan etki edecektir. Kişisel olarak kendi web sitenizin dijital eklentilerinin kurulum ve takibini yapabileceğiniz gibi profesyonel ajanslardan da istediğiniz konularda destek alabilirsiniz.

Dijital reklamcılık, performans ya da sosyal medya, içerik konularında sizin e-ticaret sitenizi diğerlerinden ayırmak için yatırımınızı doğru ayarlamalısınız. Sitenize reklamlar dışında (kelime aratma gibi) diğer yollardan organik trafik çekmek, özellikle yapılacak SEO çalışmaları ile mümkündür. Google Analytics üzerinden siteye gelen kullanıcıların geliş yolunu görüp, analizlerle pek çok yeni yol da keşfedebilirsiniz.

Dijitalde keşfedilecek çok yol, oluşturulacak pek çok yöntem var. Önemli olan kendi işletme yapınızı iyi tanıyıp sizin için en doğru gidiş yolunu seçmekten geçmektir. Her daim değişen teknolojiyi takip edip değişen piyasa koşullarına uygun aksiyonlar almalısınız. En hızlı ve sonuç odaklı bir tanıtım için dijitalin pek çok işlevi sizi bir adım ileri taşıyacaktır.

Markanız için en doğru dijital pazarlama stratejilerini almak için SEO ajansı sayfamızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

E-Ticaret Sitelerinin Dijitale Giriş Süreci
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak Veri Koruma Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Devamını Görüntüle