Web Sitelerinin Satışa Etkisi
Brick and Mortar Nedir?
Brick and Mortar yani Tuğla ve Harç terimi ürün satışı yapan firmaların üretim yaptıkları fabrikaları, depo alanlarını da kapsamakla birlikte özellikle ürün ve tüketiciyi buluşturan fiziksel yapıları ifade eden bir terimdir.
Müşterinin mağazaya girdiği anda satış personelinin yaklaşımı, mağazanın genel atmosferi, konumu gibi pek çok unsur ile doğrudan ilgilidir. Fiziksel olarak temas, inceleme gibi eylemleri içinde barındırmasıyla etkileşim ön plandadır. Özellikle 2000’li yıllarda e-ticaret devrinin başlamasıyla ‘Vitrin Gezme’ devri yavaş yavaş kapanmaya başlamıştır. Online mecralardan aranan ürün ya da hizmete kolaylıkla erişim konforu Brick to Click yolunu açmıştır.
Brick and Click Nedir?
Brick and Mortar devri tamamen kapanmasa da Brick to Click yani Tuğla’dan Tıklama’ya dönüşüm hızı oldukça yüksektir. Fiziksel olarak mağazaya gidip aranan ürüne ulaşmanın yerini ‘Click’ almaktadır. Markaların web sitelerine erişmek için mobil ya da masaüstü bir cihaz yeterlidir. Avantaj anlamında ise zaman ve alan kısıtlaması olmaksızın gezebilme kolaylığı başta gelmektedir. Marka içinse, öncelikle mağaza masraflarından çok daha uygun bir internet sitesi kurulumuyla kar sağlamaktadır. Bunun yanı sıra çok daha fazla ürünü sergileyebilme, marka potansiyelini gösterme gibi sayısız avantaj sayılabilir.
Dünya’nın En İyi E-Ticaret Sitelerinin Gelişimi
Alibaba kurucusu Jack Ma 90’lı yılların başında daha ön görülü davranmış evde eşiyle web sitesini kurulumunu yapmıştır. Bugün Aliexpress 200’den fazla ülkede aktif olarak faaliyet gösteren bir ticaret devine dönüşmüştür. Başka bir ticaret devi olan eBay’de 2015 yılında Walking Dead dizisinin çekildiği ABD’nin Georgia eyaletinde bulunan kasaba satışa sunulmuştur. Bünyesinde 647 bin kişi çalıştıran bilişim devi Amazon da dünyanın en çok istihdam sağlayan şirketlerinden biridir. Tüm bu ve daha sayısız örnek e-ticaret sitelerinin sınır tanımadığını bir kez daha ortaya koymuştur.
Yapılan istatistiklere göre 2040’lı yıllarda tüketimin %95’nin online yapılacağının tahmin edilmektedir. Online alışverişin ilk başladığı yıllarda güvenilir olmayan bir deneyim olarak daha ön yargılı bakılan bir sektör olduğunu düşünürsek bu büyüme oldukça fazladır. Groupon gibi dünyanın pek çok noktasından etkinlik ya da hizmet alınabilecek web sitelerinden, Zalando gibi perakende devlerine ya da Skyscanner gibi online bilet acentalarına kadar pek çok sitenin, bugünkü hacimlerinin en büyük kaynaklarından biri kuşkusuz zengin içerikli e-ticaret siteleridir. Bugün için, odağı ürün ya da hizmet satışı olan tüm girişimler için özellikle ilk etapta e-ticaret sitesi kurmak olmazsa olmaz hale gelmiştir.
Satılmak istenen ürün skalasına özel olarak oluşturulan sitenin ana sayfası vitrin olarak düşünürsek, müşterinin ilk bakışta markanın çizgisini anlamlandırması açısından farklı, kullanımı kolay ve net olmalıdır. Renklerden, banner tasarımlarına, vitrinde sergilenen ürün seçkisine kadar her unsur önem taşımaktadır. İnternet sitesinin sanal bir mağaza görevi görmesinden dolayı hedef müşterinin markadan ve markanın sunduklarından haberdar olması, merak etmesi, gezmesi ve alışveriş yapması gerekmektedir. Site burada tüm ihtiyaçları gerekli eklentilerle karşılamalıdır.
Dijital Pazarlama’nın Marka Kimliğine Etkisi Nedir?
Site kurulumundan sonra yapılacak en mantıklı yatırım dijital kanallardan siteye çekeceğiniz trafiktir. Tanıtım amaçlı sponsorlu reklamlar oluşturmak, sosyal medya ve influencer marketing gibi tanınırlık ve bilinirliğe olumlu etki edecek pazarlama tekniklerinden doğru bir strateji doğrultusunda faydalanılmalıdır. Gelen müşterinin sitedeki tüm faaliyetlerini ölçümleyerek varolan e-ticaret sitesi özelinde planlamalar yapılmalıdır. Hedef kitlenin demografik özellikleri, bulunduğu konum, zaman gibi sayısız faktörün hepsi planlama yaparken göz önünde bulundurulmalıdır.
Dijital yatırım kuşkusuz en hızlı ve doğru etkiyi sağlayacak araçlardan biridir. Markanın müşteriye ulaşmak için atacağı her adım için dijitale ihtiyacı vardır.
Özel günler için yapılan indirim kampanyaları için çekilen reklam filmleri, hazırlanan görseller kadar bu görsellerin doğru mecralarda, doğru sıklıkla, doğru kitlelere gösterimi sağlanmalıdır. Her click online dünyadakı varlığa konulan bir tuğladan bile daha etkili olabilmektedir. Marka için doğru bir kimlik oluşturduktan sonra bu kimliğe doğru yatırımlar yapılmalıdır.
Satışa giden yolu kolaylaştıracak her yolun müşteri odaklı olması bu noktada gözden kaçmamalıdır. Tek başına market alışverişini yapacak bir kişi için poşet poşet ürünü evine taşımaktansa mobil olarak eriştiği marketin sayfasından seçtiği ürünlerin belirlediği saatte kapısına gelmesi büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Tercih edilen firmanın bu aşamada marka itibarını korumak adına alacağı her aksiyon maksimum önem taşımaktadır. Doğru ürünün doğru zamanda ulaşması ve müşteri iletişimi, her ne kadar sanal bir yoldan alışveriş sağlansa da müşteriyi bilgilendirmek ve doğru iletişim oldukça önemlidir. Mevcut koşullarla değişkenlik gösteren beklenti ve isteklere yönelik aksiyon almanın yanı sıra bunlara, paylaşmak da markaya güveni arttıracaktır.
Covid-19 Sürecinde Dünyada Markaların İtibar Yönetimi
Dünyadaki itibar sıralamasını bizlere sunan ‘Harris poll reputation quotient 2020’ye göre 1. sırada yer alan The Clorox Compony tüm dünyayı etkisine alan pandemi dönemi boyunca sürekli internet sitesinde ürünleriyle, Covid-19 için aldıkları önlemler ve kararla ilgili açıklama metinleri girmiştir. ‘Mama’s got the magic of Clorox’ sloganına sahip ve ürün gamı olarak bakıldığında temizlik malzemeleri, takviye gıdalar, kozmetik gibi ürünleri barındıran marka yine pandemi döneminde çeşitli halk sağlığı kuruluşlarına ciddi meblağlarda yatırım yapmış ve bunları yine sitesinden duyurmuştur.
İtibar endeksine göre 2. sıradaki dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden biri olan The Hershey Company ve e-ticaret devi Amazon.com’da pek çok yardım kampanyasının yanı sıra, CEO’lar aracılığıyla duyurular, sosyal medya üzerinden konser ve etkinlikler düzenleyerek bu dönemde tüketici ile iletişimi en yüksek seviyede tutmuşlardır.
Pandemi Döneminde Sosyal Medya’nın Alışveriş Dinamiklerine Etkisi
Sosyal medya her dönemin en çok tıklama getirisi olan mecralarından biri olarak, direkt olarak takip ettiği kişinin beğenilerine güven duyarak ve influence edilen tüketici çevresini influence etmekte ve bu bir domino etkisi yaratmaktadır. İnfluencer marketing temelinde bir kulaktan kulağa etkisi de yaratarak doğal bir etkileşim sağlamaktadır.
Pandemi Döneminde En Çok Neler Görüntülendi?
Sosyal medyada en çok ‘Scroll’ edilen linkler dönemi özetleyen nitelikte, evde giyim, bakım, dezenfektan malzemeleri, spor ve gıda gibi malzemelerden oluşmuştur. Home ofise geçişle klasik giyim kıyafetlerinin satışı da düşüş göstermiştir.
Pandemi döneminin yeni başladığı Mart 2020’de el dezenfektanı, maske gibi ihtiyaca yönelik, daha elzem malzemeleri satışı oldukça artsa da bu dönemin devamında evde spor ya da hobi malzemeleri satışı da yine artış göstermiştir.
Online Odaklı Stratejinin Önemi
Satış odaklı şirketler bu dönemde e-ticaretin önemini bir kez daha görmüştür. Doğru bir stratejiyle bu dönemi krizi fırsata çevirenler kadar, satış odağını abartıp yanlış hamlelerle mevcut müşterisini de kaybeden markaların sayısı oldukça fazladır. Pandemi pek çok götürü ve getiriye neden olmuştur. Bunlardan en gözle görülürü kuşkusuz Brick and Click’in Brick and Mortar’ın yerini almaya başlamasıdır. Clickle başlaya bir e-ticaret yolculuğu markaların tüm satış politikalarının odak noktasına oturmuştur.
Sunulan ürün ya da hizmet, istekleri online olarak elde edebilme artık lüks değil normaldir. Yeni normal diye adlandırılan bu dönemde iletişim bile piksellerle yapılırken bir clickle alışveriş de en büyük alışkanlıklardan birine dönüşmüşken yatırım stratejileri de yeniden değerlendirilmelidir.